Saxenda kopen kan alleen met recept van een arts. Bij Afslanken.nl bepaalt een arts of afvallen met Saxenda geschikt is voor jou. Vervolgens kan je een afslankprogramma met injecties volgen onder medisch toezicht.
Saxenda kopen?
Wat is Saxenda (liraglutide)?
Saxenda (liraglutide) is een medicijn dat wordt gebruikt voor gewichtsverlies bij mensen met obesitas. Het actieve ingrediënt in Saxenda is liraglutide, een synthetisch nagemaakte versie van het hormoon GLP-1 (glucagon-like peptide-1), dat van nature voorkomt in ons lichaam en helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en de eetlust. Het wordt geleverd in injecteerbare vorm en wordt toegediend met een voorgevulde pen.
Hoe werkt Saxenda?
Saxenda (liraglutide) werkt door de eetlust te verminderen en de gevoelens van verzadiging te vergroten. Het bootst de werking van het hormoon GLP-1 na, dat van nature voorkomt in het lichaam en helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van de eetlust. Wanneer Saxenda wordt toegediend, stimuleert het de GLP-1-receptoren in de hersenen, waardoor een gevoel van verzadiging ontstaat. Het kan ook de maaglediging vertragen, wat kan leiden tot een vermindering van de calorie-inname. Saxenda kan ook de stofwisseling verhogen en de vetverbranding bevorderen, wat kan bijdragen aan het gewichtsverlies.
Is Saxenda voor iedereen verkrijgbaar?
Nee, afslanken met Saxenda is alleen mogelijk vanaf een BMI (Body Mass Index) van 27 of hoger in combinatie met ten minste één van de volgende gewichtsgerelateerde aandoeningen zoals dysglycemie, hypertensie, dyslipidemie, obstructieve slaapapneu, of vanaf een BMI van 30. Hier kan je jouw BMI berekenen.
Kan je Saxenda kopen zonder recept?
Saxenda kopen zonder recept is niet veilig, omdat het gebruik ervan zonder medisch toezicht ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals misselijkheid, braken, diarree, galstenen en ontsteking van de alvleesklier. Hoewel online webshops Saxenda verkopen, raden we sterk af om deze te gebruiken, omdat deze vaak buiten Nederland gevestigd zijn en er geen controle mogelijk is door de Nederlandse overheid. Er wordt niet gevraagd naar medische condities of contra-indicaties, en er is geen arts betrokken. Bovendien is de kwaliteit van Saxenda dat zonder recept wordt verkocht niet gegarandeerd. De medicatie kan worden verdund of gecontamineerd, wat de veiligheid en werkzaamheid ervan in gevaar kan brengen. Raadpleeg in plaats daarvan altijd een arts en koop het medicijn bij een erkende apotheek om uw veiligheid en gezondheid te waarborgen.
Wordt Saxenda vergoed door zorgverzekeraars?
Saxenda wordt niet standaard vergoed door zorgverzekeraars. Het Zorginstituut Nederland heeft wel geadviseerd om Saxenda onder strikte voorwaarden op te nemen in het basispakket, maar slechts een beperkte groep mensen komt hiervoor in aanmerking. Indien je gebruik wilt maken van Saxenda, is het verstandig om bij jouw zorgverzekeraar na te gaan welke vergoedingsmogelijkheden er zijn.
Hoe effectief is Saxenda?
Een studie uit 2015 gepubliceerd in het tijdschrift Obesity vergeleek de effecten van Saxenda met een placebo bij 3.731 volwassenen met obesitas. Na 56 weken hadden deelnemers die Saxenda kregen toegediend gemiddeld een gewichtsverlies van 8,1% bereikt, terwijl de placebogroep slechts 2,8% had verloren. Bovendien bereikten meer deelnemers die Saxenda kregen toegediend een gewichtsverlies van 5% of meer dan de placebogroep (63% versus 27%).
Een andere studie uit 2016, gepubliceerd in het tijdschrift Diabetes, Obesity and Metabolism, vergeleek de effecten van Saxenda en een ander medicijn genaamd liraglutide (ook een GLP-1-analoog) bij 846 volwassenen met obesitas. Na 56 weken hadden deelnemers die Saxenda kregen toegediend gemiddeld een gewichtsverlies van 6,0% bereikt, terwijl de liraglutide-groep een gewichtsverlies van 4,7% had bereikt. Er waren ook meer deelnemers die Saxenda kregen toegediend die een gewichtsverlies van 5% of meer hadden bereikt dan de liraglutide-groep (58% versus 50%).
Een recente studie uit 2020, gepubliceerd in het tijdschrift Obesity, onderzocht de effectiviteit en veiligheid van Saxenda bij kinderen en adolescenten met obesitas. Na 56 weken hadden deelnemers die Saxenda kregen toegediend gemiddeld een gewichtsverlies van 4,4% bereikt, terwijl de placebogroep slechts 2,2% had verloren. Bovendien hadden meer deelnemers die Saxenda kregen toegediend een gewichtsverlies van 5% of meer bereikt dan de placebogroep (57% versus 28%).
Hoe gebruik je Saxenda?
Voordat je start met Saxenda, zal je arts je instructies geven over hoe je het medicijn moet gebruiken. Over het algemeen wordt Saxenda eenmaal per dag toegediend, op een vast tijdstip, bij voorkeur rond dezelfde tijd van de dag. Het kan worden toegediend in de bovenarm, dij of buik. Het is belangrijk om de voorgeschreven dosis te volgen en niet meer dan één dosis per dag te gebruiken. De dosis kan geleidelijk worden verhoogd, afhankelijk van de tolerantie en het gewichtsverlies. Als je een dosis mist, neem deze dan zo snel mogelijk in, tenzij het bijna tijd is voor de volgende dosis. Neem nooit een dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.
Gebruik Saxenda met medische begeleiding
Saxenda is een medicijn dat kan helpen bij het afslanken, maar het is belangrijk om het onder medische begeleiding te gebruiken. Een arts kan bepalen of Saxenda geschikt is voor jouw specifieke situatie en kan de juiste dosering voorschrijven. Bovendien kan een arts eventuele bijwerkingen in de gaten houden en indien nodig de behandeling aanpassen.